В Танзания живее малобройният народ хадза – една от малкото останали на света групи хора, които се препитават с лов и събиране на храна. Животът им почти не се е променил от 10 000 години. Те нямат понятие за собственост – не отглеждат добитък, не се подчиняват на никакви разписания, работно време, началници и закони. Не им трябват нито новини, нито календар, нито пари. Свободни са в пълния смисъл на думата. Авторът Майкъл Финкъл, прекарал 2 седмици сред хадза, представя на читателите на National Geographic своя разказ за този необикновен народ.

Когато порасне, малкият Ниджа, подобно на своите прадеди, ще броди из пущинаците около езерото Еяси в Северна Танзания – стига външният натиск да не започне да ограничава свободата на народа му.

 

Снимка: ©2009 Мартин Шолер / National Geographic

National Geographic България ще ви разкаже още за търсенето на живот в необятната Вселена, за разнообразната фауна на ледения норвежкия архипелаг Свалбард, както и за съкровища, намерени в Яванско море, които подсказват, че днешната роля на Китай в световната икономика има прецедент в миналото.

Разгледайте фотогалериите към статиите на интернет адрес ngm.bg