За първи път в рамките на кампанията бяха организирани и открити класни стаи за деца

Над 1000 доброволци, сред които повече от 500 служители на Coca-Cola и техните семейства, взеха участие в най-мащабното до момента издание на инициативата “Моят зелен град”, което се проведе на 17 септември 2011 г. Тази година кампанията обхвана общо пет локации – в София, Банкя и Търговище.

Доброволците събраха разделно над 800 чувала с отпадъци, боядисаха над 100 пейки в Южния парк и засадиха множество дръвчета в Търговище. Повече от 600 деца посетиха уроците в откритите класни посветени на околната среда – част от инициативата “Моят зелен град” 2011.

Официален старт на инициативата бе даден в Южния парк от зам.-кмет направление „Зелена система, екология и земеползване” в Столичната община г-жа Мария Бояджийска, кмета на район Триадица г-н Евтим Евтимов, изпълнителния директор на Кока-Кола ХБК България г-н Никос Калайтзидакис и председателя на Българско дружество за защита на птиците г-н Петър Янков.

От Перловската река на територията на парка доброволците извадиха над 200 чувала с отпадъци, сред които военна каска, шейна и детско столче. Организаторите споделиха, че събраното количество е значително по-малко от миналогодишното, което означава, че инициативата постига своите цели – а именно все по-голям брой хора да бъдат съпричастни към опазването на околната среда.

Мис България за 2011 г. Ваня Пенева и Орлин Павлов се включиха активно в инициативата “Моят зелен град” 2011. Двамата помогнаха на малчуганите в Южния парк да се справят с поставените им задачи, в организираните за първи път в рамките на инициативата, открити класни стаи за деца. Непосредствено след това, Орлин се включи активно в боядисването на пейки. Над 100 пейки и детски катерушки бяха боядисани в парка като част от инициативата. И тази година с голям ентусиазъм в кампанията се включиха учениците от Националния Ученически Екопарламент, които участват активно от старта й през 2008 г.

Професионални водолази извадиха 11 автомобилни гуми от дъното на популярното езеро в кв. Дружба. Те с помощта на над 100 доброволци събраха разделно близо 150 чувала с отпадъци от бреговете на водоема.

Парк “Мир и Дружба” в Студентски град беше почистен от близо 100 служители на Coca-Cola, които успяха да съберат разделно почти 170 чувала с отпадъци от дерето, минаващо през парка, което по проект преди години е трябвало да бъде воден канал.

Доброволците в инициативата в Банкя почистиха емблематичната за района 6-километрова еко- и велоалея “Пътека на здравето”, като същевременно подготвиха терена за поставяне на пейки, кошчета и информационни табели по цялата дължина на пътеката. Събраните разделно отпадъци надхвърляха 150 чувала.

Като част от инициативата „Моят зелен град” 2011 служители на компанията в Търговище засадиха дръвчета в парк “Роден кът”, а децата в града се сдобиха с чисто нова площадка за игра.

Тази година за първи път в рамките на “Моят зелен град” бяха организирани уроци за деца сред природата. Над 500 малчугана посетиха откритите класни стаи на „Моят зелен град” в Банкя, Южния парк, Дружба и Търговище. В тях лектори от Българско дружество за защита на птиците и ЕКОПАК ги запознаха с интересни факти за околната среда и биоразнообразието, както и за ползата от разделното събиране и рециклирането на отпадъци.

Инициативата „Моят зелен град” се организира за четвърта поредна година от Българското дружество за защита на птиците и Coca-Cola с подкрепата на Столична община и ЕКОПАК. Фокусът й е опазване на водното богатство и биоразнообразието и намаляване на емисиите въглероден диоксид. През 2011 г. инициативата се провежда съвместно с Медийна група България – издател на вестник 24 часа – съорганизатор на националната класация „Най-добър град за живеене”.