20-ото издание на фестивала за българско документално и анимационно кино „Златен ритон” ще се проведе в периода 16-22.12.2013 г. Фестивалът се провежда в Пловдив, а организатори са Министерството на културата, Националният филмов център (НФЦ) и Община Пловдив.

Тазгодишното юбилейно издание на фестивала предвижда конкурсна, информационна и ретроспективни програми. В конкурсната надпревара ще се включат 41 документални и 13 анимационни продукции, а общо 28 филма ще бъдат представени като част от информационната програма. Филмите са финансирани от Националния филмов център, частни и национални телевизии, продуцентски къщи и независими спонсори.

Тази година организаторите на фестивала са предвидили и три ретроспективни програми – 2 филма в памет на Рангел Вълчанов, 8 анимационни филма в памет на Пенчо Богданов, както и 13 филма, носители на голямата награда «Златен ритон» от първото издание на фестивала през 1975 г. досега.

Темите, вдъхновили авторите тази година, са социални и провокативни. Сред героите на филмовите ленти са загиналият при англо-американските бомбардировки над София летец Димитър Списаревски и разстреляният поет Никола Вапцаров. Животът на ромската общност в България, борбата за оцеляване на българите в условията на резки преходи от монархия през комунизъм до демокрация, обърканата съдба на голобърдците след Балканската война, трафикът на български жени и кое превръща България в една от малкото страни в ЕС, които са донори на деца за осиновяване в чужбина, са само част от темите, които интересуват българските документалисти.

Фестивалът ще бъде официално открит на 16 декември с прожекция на анимационния филм «Веселякът» на Анри Кулев, 1987 г. и на документалния филм «Броени дни» на режисьора Георги Стоев – Джеки, 1977 г. – носители на голямата награда „Златен ритон“.

Входът за прожекциите е свободен. Филмите ще се излъчват всеки ден в периода 16-22.12.2013 г. в кино «Лъки синема», с допълнителни прожекции в галерия «Тракарт» и клуб «Петното».

Победителите в конкурсната програма ще бъдат избрани от професионално 5-членно жури. Съставът му ще бъде представен на 10.12.2013 г. на специално събитие в София.