Експедицията разкрива промени в териториите, където Жак-Ив Кусто прави първите си подводни снимки преди 65 г.

Екипът от учени и документалисти от фондация „Кусто” и „Националното географско дружество” се завърна от уникална експедиция на борда на легендарния научноизследователски кораб на Жак-Ив Кусто „Алциона”, спомогнал за документиране състоянието на Средиземно море в миналото, а и в настоящето.

Експедицията е част от научноизследователската работа на д-р Енрик Сала, сътрудник на „Националното географско дружество”, чиято цел е да установи и въведе критерии за екологичното здраве на океана. В сътрудничество с Пиер-Ив Кусто, най-младият син на Жак, експедицията използва исторически кадри от работата на Кусто през 40-те години на миналия век и заснема нови материали с цел създаването на съвременен образ на ключови зони в региона на Средиземно море.

Експедицията отплава на 4 юни от Марсилия, премина през природния резерват „Скандола” в Корсика, насочи се към островите „Ислас Медес” в Испания и морския резерват „С’Еспардел” във Форментера и завърши в националния парк „Кабрера” на юг от Майорка. Екипът на д-р Енрик Сала събра научни данни за изобилието от морски живот в и извън територията на морските резервати и документира работата си, за да представи нагледно ползата от тях.

„Изобилието от морска флора и фауна, което Кусто засне в Марсилия през 1946 г., вече е изчерпано – до голяма степен в резултат от прекомерния риболов, но ние все пак открихме светлина в края на тунела”, споделя Сала. „Морските резервати, които посетихме по време на експедицията, са доказателство, че можем да си върнем загубеното богатство. Материалите, които заснехме, показват по вълнуващ начин, че все още има надежда за Средиземно море. Знаем какво точно е било изгубено и можем да определим какви мерки са ни нужни, за да си върнем изобилието от морски живот, не само заради бъдещето на океана, но и заради общностите, които зависят от него.”

Пиер-Ив Кусто, президент на „Водолази Кусто”, споделя: „Баща ми вдъхновяваше милиони хора по света да обичат, изучават, изследват и опазват океана. Тази експедиция продължава неговото наследство и философия с цел да повиши общественото съзнание за огромното значение на защитените морски зони в Средиземноморието. Да се гмуркам при Льо Вейрон, където баща ми започна да изследва подводния свят за първи път, беше много специално преживяване за мен. Участието ми в тази експедиция ми помага да разбера какъв е бил животът му като изследовател.”

Използвайки разкритията си, направени през този месец, екипът на експедицията, която ще бъде излъчена в документален филм по канал „National Geographic”, в момента прави оценка на текущите данни за екологичното състояние на Средиземно море. Екслузивни кадри от пътешествието ще бъдат показани по време на пресконференция в Барселона.

Сала и Кусто ще докладват разкритията си на национални и обществени лидери, както и онлайн на сайтовете на „Националното географско дружество” и фондация „Кусто” до края на 2010 г. Те обменят информация с екип на природозащитната организация „Океана”, който в момента проучва южния регион на Средиземно море. Хавиер Пастор, изпълнителен директор на „Океана” за Европа, добавя: „Изследователските кораби на „Океана” документират Средиземноморието от четири години. Ентусиазирани сме от възможността да сътрудничим на „Националното географско дружество” и фондация „Кусто” в усилията им за опазване на Средиземноморието.”

 

За „Националното географско дружество”

„Националното географско дружество” е една от най-големите световни научни и образователни организации с идеална цел. Основано през 1888 г. с мисия да „увеличава и разпространява географското познание”, дружеството работи, за да вдъхновява хората да полагат грижи за планетата. Всеки месец посланията на дружеството достигат до повече от 375 милиона души в цял свят, благодарение на официалния журнал „National Geographic” и други списания, телевизионния канал „National Geographic”, както и на документалните филми, радио програми, музика, филми, книги, DVD дискове, карти, изложби, събития, образователни издателски програми, интерактивни приложения и други продукти, издавани от организацията. Дружеството е финансирало над 9 200 научноизследователски проекта, а също така поддържа и образователна програма за борба с географската неграмотност. За повече информация, моля посетете: nationalgeographic.com.

 

За фондация „Кусто”

Основана през 1973 г. от капитан Жак-Ив Кусто, фондация „Кусто” е финансирана от членски внос природозащитна организация с идеална цел, насочена към опазването на водните системи и подобряване качеството на живота за настоящите и бъдещите поколения. Жак-Ив Кусто вече не е между живите, но посланията му са по-живи от всякога. Под ръководството на Франсин Кусто, президент на организацията, фондация „Кусто” поддържа посланията на капитана в центъра на общественото съзнание и продължава забележителните изследвания и наблюдения на екосистеми в цял свят, благодарение на които милиони хора разбират и осъзнават колко уязвим е живота на нашата водна планета. Повече от половин век усилия за опазването на водните системи довеждат до създаването на широк набор от програми с цел насърчаване на общностите за постигането на устойчива хармония с природата. За повече информация: www.cousteau.org.