В 10.00 ч. на 16 юли 2017 г. пред Слънчевия часовник в Морската градина официален старт на инициативата Живей Активно! дадоха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, Кристиан Димитров, директор на Дирекция „Спорт“ към Община Варна, Нели Ангелова – мениджър „Корпоративни връзки” в Нестле България, Биляна Раева, представител на Община Варна в Управителния съвет на  Сдружение “Варна – Европейска младежка столица” и Минко Христов – изпълнителен директор на Двореца на културата и спорта, заедно с обичани български спортисти.

„Живей Активно! е най-мащабното събитие, което популяризира здравословния и активния начин на живот. Искам да благодаря на Нестле, която е една от най-социалните компании в България и може да служи за пример на всички останали с ангажиментите си към обществото. Много пъти сме казвали, че медалите са важни, но най-важно е здравето на нацията. Затова живейте активно, спортувайте, забавлявайте се!“, призова феновете на кампанията министър Кралев. „Днес сме Ви подготвили една изключителна енергийна бомба от спортни забавления, нови предизвикателства и най-доброто от българската музика. Благодаря на министър Кралев и  на целия екип на Община Варна за подкрепата, както и на всички спортисти, спортни клубове и федерации, които се присъединиха към Нестле България. Заедно ще сътворим един истински празник днес и ще покажем как чрез спорта и балансираното хранене се зареждаме с положителна енергия. Живей Активно! не е само една инициатива, а начин на живот!“, каза Нели Ангелова – мениджър „Корпоративни връзки” в Нестле България.

Едни от най-обичаните български спортисти, сред които Любомира Казанова, Тереза Маринова, Евгени Иванов-Пушката, Йордан Йовчев, Емил Костов, Вилияна Николова, Свилен Дойков, Иван Иванов, Бончо Бончев, Ивайло Маринов, поведоха варненци на традиционните походи, които стартираха от различни точки на града, под тазгодишното мото на кампанията: „Зареди се с енергия“.

Професионалният треньор Асен Аролски от AA Training даде старт на първия маратон за кучета и техните стопани във Варна, чиято начална точка бе пред Пантеона и завърши на кучешката площадка. Пред Пантеона златното момиче Любомира Казанова и волейболният ас Евгени Иванов-Пушката поведоха ентусиастите на велосипеди, заедно с велоклуб „Устрем“, а след официалното откриване всички желаещи се включиха в организирания от клуба велоизлет за начинаещи до Ковшак чешма. Почитателите на ролери и скейт взеха участие в поход от Общината, заедно със Скейт клуб Варна и Екстрем спорт. Тереза Маринова раздвижи всички почитатели на активния начин на живот със сутрешен крос от Аквариума до Слънчевия часовник. До Севастопол Йордан Йовчев и Мис България 2016 Габриела Кирова поведоха пешеходен поход и поход за хора с увреждания. Всички активни лъчове се събраха на голямата сцена на Слънчевия часовник и заедно с феновете на инициативата официално откриха празника.

Тази година в най-голямата инициатива за активен начин на живот и балансирано хранене се включиха над 20 местни спортни клуба и организации, които демонстрираха различни активности и даваха уроци на събралите се в Морската градина. Множество спортни предизвикателства очакваха всички жители и гости на Варна през целия ден. От 11:00 до 14:00 часа на 13 различни локации в Морската градина бяха организирани разнообразни активности, които заредиха с енергия малки и големи. Още рано сутринта на сцена Раковина клуб The Secret проведоха открита тренировка по йога. На тази локация имаше демонстрации по художествена гимнастика с клуб „Чар“, златното ни момиче Любомира Казанова и Мис България 2016 Габриела Кирова, лека атлетика с Тереза Маринова и HEAL FIT Gymnastics с АСЕМ.

На голямата сцена (Слънчев часовник) Варна се раздвижи с енергична демонстрация по карате с СК “ИЧИ ГЕКИ Варна”, NESCAFÉ® организира най-голямата битка с водни пистолети, а на Слънчевия часовник се проведе workshop с ролери.

Плаж „Рапонги“ кипеше от адреналин и енергията както с LION и волейболния турнир с Евгени Иванов-Пушката и Владо Николов, така и с най-мащабната съвместна тренировка по водна гимнастика с клуб „Аква Джим“. Във Варненската търговска гимназия се проведе традиционният турнир с 3х3 баскетбол, а на игрищата в Морската градина – футболен турнир с детска школа по футбол “Делфини”, както и демонстрационен тенис мач с Данчо Йовчев и Кристиан Димитров, директор на Дирекция „Спорт“. Пред Аквариума играхме тенис на маса със СКТМ „Варна 2015“. На Централния плаж всички желаещи имаха възможността да покарат водно колело, а треньори от яхтклуб „Капитан Георги Георгиев порт Варна“ даваха уроци на деца по ветроходство. На кучешката площадка в Морската градина имаше много забавления и спортни активности за кучета и техните стопани, организирани от PURINA®, AA Training и хип-хоп изпълнителят Играта. Тази година към голямото семейство на Живей Активно! във Варна се присъедини и ЕКОПАК България. На Кривото дърво се проведе играта „Стани еко-герой“, която е предназначена за всички малчугани, които искат да научат повече за разделното събиране на отпадъци и опазването на околната среда.

В следобедните часове се състоя един истински презареждащ финал на активния ден на входа на Морската градина (Слънчевия часовник) със степ аеробика и зумба с ХУНИ СПОРТ. А след това Pavell & Venci Venc’, DARA и Кристиан Костов закриха подобаващо с още енергия от хубавата българска музика. В 18:30 часа те се качиха на Голямата сцена, за да изпълнят някои от най-пополярните си песни, специално за всички, които се бяха събрали на Слънчевия часовник.

 

За ЖИВЕЙ АКТИВНО!

Инициативата ЖИВЕЙ АКТИВНО! се провежда ежегодно вече 12 години и е част от цялостната програма за популяризиране на балансираното хранене и активния начин на живот на Нестле България – най-голямата хранителна компания в страната. Всяка година ЖИВЕЙ АКТИВНО! все повече се разраства и все повече хора участват в кампанията, привлечени от идеята да спортуват, да се движат и да бъдат активни в името на здравословния начин на живот и балансираното хранене. Последователите на Живей Активно! са се включили в над 35 различни спортни и над 20 танцови дисциплини, раздадени са близо 250 000 тениски и шапки, а брандираните площи с логото на кампанията са тройно повече от площта на Националния стадион „Васил Левски”. Над 300 000 българи са взели участие в различните активности в страната и са се забавлявали заедно с едни от най-популярните български спортисти и звезди.

През последните 12 години инициативата даде възможност на българите да спортуват, да се движат и да се забавляват заедно с едни от най-обичаните спортни звезди. 50 от най-големите спортни звезди на България са се включили, сред които Нешка Робева, Йордан Йовчев, Евгени Иванов-Пушката, Йорданка Благоева, Тити Папазов, Сани Жекова, Тервел Пулев, Наско Сираков, Илияна Раева, Мария Гроздева, Тереза Маринова, Симона Пейчева, Армен Назарян, Екатерина Дафовска, Владо Николов, Сесил Каратанчева, Николай Желязков, Николай Гергов, Братан Ценов, Антонина Зетова, Нели Маринова, Страшимира Филипова и много други.

Инициативата се провежда под патронажа на Столична община и кмета на София Йорданка Фандъкова и с подкрепата на общините Варна и Пловдив, радио City, радио NRJ, БГ радио, в. 24 часа, в. Труд, www.sportal.bg, www.woman.bg, uchi.bg, www.actuactualno.com, www.iwoman.bg, www.sportlive.bg и www.kmeta.bg.