Журналистически кулинарен конкурс, тенденции в кулинарията и предимствата на суровоядството бяха основните акценти в представянето на новата мини-резачка

Moulinex Fresh Express

На 17 октомври 2011 г. в ресторант Cactus Moulinex България представи най-новия си продукт – компактната мини-резачка за домашна употреба Moulinex Fresh Express. Главният готвач Иван Манчев, атрактивните бармани от Flair Temptation и специалистите по хранене от Eat4Fit с голяма бързина и лекота демонстрираха възможностите на уреда и показаха напълно различни подходи в поднасянето и приготвянето на зеленчуци с един уред.

По повод лансирането на уреда в България марката организира кулинарен конкурс, в който журналисти, любители на кулинарията, се включиха с над 30 рецепти и показаха невероятно свежи и креативни предложения за приложение на Moulinex Fresh Express. Участниците имаха възможност да развихрят фантазията си и да импровизират в кухнята, като единственото условие за участие бе част от съставките в рецептата да бъдат нарязани или рендосани с помощта на мини-резачката.

Всички гости на събитието имаха възможност да гласуват за своят фаворит и да опитат ястията от конкурса. Най-голям брой гласове събраха рецептите на Йоланта Делибозова, автор на кулинарен блог, който се радва на голяма популярност. На второ и трето място се класираха съответно Ева Кикерезова от предаването „Звезден прах“ по ББТ и Пламен Томов от БГ Кулинар.

“Рецептите на всички участници определено ме изненадаха приятно и мога да кажа, че всички са вложили много фантазия и старание в тези ястия. Някои от тях определено затрудниха мен и моя екип, но съм сигурен, че ползването на уреда Moulinex Fresh Express определено е улеснило задачата ви“, коментира главен готвач Иван Манчев, който трябваше да приготви всички рецепти, участвали в конкурса и да ги представи на гостите.

Свежите салати, приготвени с моркови, целина, ябълки и цвекло определено преобладаваха в рецептите, участващи в конкурса. Не липсваха обаче и впечатляващи десерти и ястия, приготвени на фурна. Сред предложенията се открояваха трицветен „Зимен сладолед“, приготвен с цедено кисело мляко, „Картофени гнезда“ с плънка от спанак и пъдпъдъчи яйца, както и чипс от ябълки и чипс червено цвекло.

„Много се радвам, че присъствам на представянето на този уред, защото смятам, че той наистина е голямо улеснение в кулинарията. Когато видях неговите функции, определено бях изненадана колко лесно и бързо се режат зеленчуците, а това е голям плюс по време на готвенето“, признава Ира Банковкса, специалист по хранене на Eat4Fit.

По време на представянето на уреда специалистите от Eat4Fit Ира Банковска и д-р Валентин Добринов представиха последните тенденции в суровоядството в световен мащаб, чиито фундаментален принцип е консумацията на растителната храна в най-натуралното й състояние. Суровоядството е последната мода в храненето на звездите от Холивуд и все известни личности се увличат по този начин на хранене, за да поддържат добрата си форма. Сред тях са Деми Мур, Натали Портман, Ума Търман, Стинг, Бийонсе, Уди Харелсън, Робин Уилямс, Дона Карън, Пиърс Броснан, Дарил Хана, Сюзан Сарандън, Шер.

В наши дни суровоядството е най-разпространено във Великобритания, Германия, Австрия и в западната част на САЩ, най-вече в Калифорния. През 2008 г. 3.2% от населението на САЩ, или 7.3 милиона, са вегетарианци. От тях 0.5%, или 1 милион, са вегани. Според изследване от 2006 г, от страните на Стария континент, Англия води класацията за най-голям брой вегетарианци – 6%, или приблизително 3.6 милиона души. На второ място е Холандия с 4.3%, а третото място е за Хърватска с 3.7%.

Уредът Moulinex Fresh Express е създаден, за да улесни всеки, който иска бързо и лесно да рендосва и реже различни храни, без да се налага ножът да деформира пръстите или ноктите когато това се случва. Уредът има 5 приставки, които позволяват 5 различни начина на рендосване и нарязване и веднъж нарязана, храната отива директно в купата за сервиране. Едно от най-големите преимущества на Moulinex Fresh Express е възможността бързо и перфектно рязане и рендосване на много твърди и неудобни за манипулация продукти като целина, моркови, пармезан и цвекло. Мини-резачката е изключително компактна и заема много малко място в кухнята, което я прави идеално допълнение към всеки интериор.