Близо 280 есета се състезаваха за голямата награда – 9-дневен круиз по река Дунав

 

29 юни 2011 г., София – Информационният сайт Vesti.bg и Кока-Кола ХБК България в партньорство с Министерството на околната среда и водите отличиха трите най-добри есета в конкурса „Екомания“, който тази година беше посветен на водата. Победителите получиха своите награди по време на специална церемония в Международния ден на река Дунав.

Целта на организаторите бе да насърчат младите хора да пишат на теми, свързани с опазването и устойчивото използване на водното богатство на България. В еко-надпреварата се включиха близо 280 участници, които разказаха своите вълнуващи преживявания, свързани с водата и споделиха мнението си по въпросите за опазването на водното богатство и биоразнообразието във водните басейни в България. Есетата, публикувани в сайта Vesti.bg са прочетени повече от 157 000 пъти.

Тази година конкуренцията за първото място беше много сериозна, поради високото ниво на изпратените есета. Голямата награда отиде при Камен Петров Йорданов, на 42 г. от Русе. С есето си „Пластмасовата река“ той спечели 9-дневен круиз за двама по река Дунав по маршрут Русе – Виена, а наградата му бе връчена лично от министъра на околната среда и водите Нона Караджова.

Второто място бе отредено на 17-годишната Калина Иванова Иванова от Велико Търново. Нейното есе „Пустиня“ й донесе таблет SAMSUNG P-1010, който й бе поднесен от главния изпълнителен директор на Кока-Кола ХБК България Никос Калайтзидакис.

Луксозна кошница за пикник, определена за третото място в конкурса спечели Богдана Сергеева Денчева, на 22 г. от София. Тя грабна журито с есето си „Водени от разума“, а наградата й бе връчена от Евгения Друмева – главен редактор на Vesti.bg.

Тази година Министерството на околната среда и водите даде и специална награда на един от участниците. Мариела Георгиева Богданова, на 16 г. от Гоце Делчев получи екскурзия за двама из Националния парк „Централен Балкан” за нейното есе “Дано я видят и други”. Със специални отличия бяха поощрени и най-малките участници в конкурса, като две от децата получиха лично наградите си от министър Нона Караджова – Десислава Георгиева на 11 г. от Търговище и Димитър Ангелов на 10 г. от София. Те получиха много подаръци, както и специалното образователно помагало, посветено на река Дунав – Danube Box.

По време на награждаването министърът на околната среда и водите Нона Караджова сподели, че министерството с удоволствие се е включило в инициативата Екомания 2011, защото по думите й “колкото и пари и добри закони да има в една държава, опазването на природата и в частност водното богатство зависи най-вече от съзнанието на жителите й”.

Главният изпълнителен директор на Кока-Кола ХБК България Никос Калайтзидакис изрази своята радост от факта, че именно в Деня на река Дунав може да поздрави победителите в конкурса. Компанията провежда вече шест години инициативата „Зелен Дунав“, насочена към опазването на водите, природата и традициите по река Дунав. Г-н Калайтзидакис допълни още, че опазването и устойчивото използване на водните ресурси е един от основните приоритети на Кока-Кола във всички държави по света, в които развива своята дейност.

Главният редактор на Vesti.bg Евгения Друмева коментира: “Инициативата на Vesti.bg “Екомания” за втора поредна година бе подкрепена и от нашите читатели. Радвам се, че много млади хора бяха провокирани и споделиха в есета своите вълнения и мисли, свързани с водата. 160 000 души са читателите на есетата, което показва колко важна е за хората тази тема. Ангажираността на читателите ни подсказва, че трябва да продължим да развиваме и да превърнем в традиция инициативата “Екомания”.

 

 

Повече за Нетинфо и Кока-Кола ХБК България:

Нетинфо, в чието портфолио е Vesti.bg е една от първите български компании с установена зелена политика. Още преди години компанията изчисли въглеродния си отпечатък и полага усилия за намаляването му, като това е само част от зелените стъпки, които „Нетинфо” прави. Най-голямата дигитална медийна група подкрепя и редица зелени каузи в България.

 

Един от основните приоритети на Кока-Кола ХБК България е опазването и устойчивото използване на водните ресурси. Компанията провежда дългосрочна политика в тази област и полага сериозни грижи за опазването им. Една от инициативите на компанията, свързани с опазването на водните ресурси е “Зелен Дунав”. Кока-Кола ХБК България провежда инициативата “Зелен Дунав” в партньорство с Международната комисия за опазване на река Дунав. Тя има за цел опазването на водното богатство, биоразнообразието и съхраняването на традициите по река Дунав в България.