Темата „Капка по капка” вдъхнови повече от 360 екоманиаци 

и Кока-Кола ХБК България в партньорство с Министерството на околната среда и водите отличиха трите най-добри есета в конкурса „Екомания“, който и тази година беше посветен на водата. Победителите получиха своите награди по време на специална церемония в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ в театър „@лма @лтер“. Тримата финалисти бяха обявени на 29 юни – Международния ден на река Дунав.

Темата на тазгодишния конкурс „Капка по капка“ целеше да отличи най-доброто есе, посветено на водните богатства, тяхното значение за околната среда и живота на всеки един от нас. В еко надпреварата се включиха 366 участници, които разказаха своите вълнуващи преживявания, свързани с водата и споделиха мнението си по въпросите за опазването на водното богатство и биоразнообразието във водните басейни в България.

Журито на конкурса беше изключително затруднено да отличи само трима победители, тъй като всички изпратени есета демонстрираха вдъхновението и ангажираността на своите автори към темата за водното богатство. Първото място беше обявено лично от министър Нона Карджова. Победителката Светла Иванова Колева спечели дунавски уикенд във Виена с включен тур с кораб по реката, както и лаптоп DELL Inspiron N5010 с есето си „Пътят на сълзите”. “Едно от най-важните неща, необходими за преодоляване на проблемите в околната среда, е промяна в културата на хората. Изкуството е универсален начин, чрез който това може да се случи.”, сподели г-жа Караджова по време на награждаването.

Второ място беше отредено за автора на есето „Когато утре стана днес” – Камен Валентинов Христов. Той ще има възможността за една седмица да опознае Национален парк “Централен Балкан” и да запечата прекрасните си спомени с фотоапарат OLYMPUS SP-620UZ. Наградата беше връчена от Петя Джонева, директор „Връзки с обществеността и комуникации” в Кока-Кола ХБК България. Компанията подкрепя официално конкурса за втора година чрез своята инициативата „Зелен Дунав”, която е част от дългосрочната политика за опазването и устойчивото използване на водните ресурси. Г-жа Джонева поздрави всички участници с думите „Опазването на водните ресурси е сред основните приоритети на Кока-Кола ХБК и наш ангажимент е да ги използваме отговорно. Бих искала да благодаря на всички участници за възможността да черпим вдъхновение и идеи за това как да опазваме воднато богатство.”.

Главният редактор на Vesti.bg Евгения Друмева награди с модерен фотоапарат OLYMPUS VR-320 класирания на трето място в конкурса Румен Илков Скрински. Той спечели одобрението на журито с есето си „Капка по капка”. Допълнителна отличия от „Нетинфо“ печелят Богдана Денчева, Петър Крондев и Людмила Петракиева-Банчовска. С поощрителни награди бяха зарадвани и 14-те най-малки участници в конкурса. Децата на възраст между 9 и 11 години спечелиха полезни енциклопедии, посветени на природните богатства. Г-жа Друмева изтъкна, че с всяко следващо издание конкурсът привлича все повече участници, а тази година се е увеличил и възрастовият диапазон. „Децата, които пишат и се вълнуват от темата за опазването на водата, са надежда за нашето бъдеще”, сподели тя.

 

Повече за организаторите:

Нетинфо, в чието портфолио е Vesti.bg, е една от първите български компании с установена зелена политика. Още преди години компанията изчисли въглеродния си отпечатък и полага усилия за намаляването му, като това е само част от зелените стъпки, които „Нетинфо” прави. Най-голямата дигитална медийна група подкрепя и редица зелени каузи в България.

 

Един от основните приоритети на Кока-Кола ХБК България е опазването и устойчивото използване на водните ресурси. Компанията провежда дългосрочна политика в тази област и полага сериозни грижи за опазването им. Една от инициативите на компанията, свързани с опазването на водните ресурси, е “Зелен Дунав”. Кока-Кола ХБК България провежда инициативата “Зелен Дунав” в партньорство с Международната комисия за опазване на река Дунав. Тя има за цел опазването на водното богатство, биоразнообразието и съхраняването на традициите по река Дунав в България.