В кризисни времена често мениджърският състав е принуден да съкращава разходи в името на стабилността за бизнеса. Едно от най-страдащите звена е маркетинг отдела, чиято ефективност често е подценявана в условия на икономическа нестабилност, тъй като се шири вярването, че „ние и без него можем“.

Днес няма да оспорваме дали това е така, а ще се фокусираме върху неговите силни страни и какво го прави жизнено необходим за компаниите в днешно време:

• Представянето на продукта или услугата на дадена фирма – вашите маркетолози ще направят необходимото (в много случаи и невъзможното), за да популяризират компанията и изградят разпознаваемост на продукта или услугите ви, което ще бъде монетизирано във времето. Обзалагаме се, че сте гледали поне един филм, в който главният рекламист прави дълбоки наблюдения над продукта и опознавайки го добре успява да позиционира бранда пред точните аудитории, които биха го харесали. Това не е художествена измислица, а истинският живот. Маркетинг експертите са любознателно племе и не се вълнуват само от последните Tik Tok изпълнения. Но винаги на драго сърце ще ви разкажат за мета вселената на Марк Зукърбърг, докато ръководят имплементацията на различни методи за връзка с клиентите. Един от най-популярните трендове в момента е откритият диалог с клиентите чрез помощта на модерните технологии и, в частност чат ботове, лайф чатове и войс асистенти. Така, маркетинг усилията ви са насочени към обратна връзка от клиентите, създаване на повече доверие и лоялност към бранда.

• Изграждане на реална представа за бизнес представянето чрез използването на данни – числата, а и думите понякога не казват нищо сами по себе си. Едни опитни в сферата си маркетинг експерти ще проучат пазара, конкуренцията и вашите продажби и ще ви помогнат да направите информирано решение за насоките, в които да развивате бизнеса си. Все пак за какво са ни всичките тактики, планове, тулове и измерватели, ако не ги прилагаме, където е необходимо.

С навлизането на AI технологиите, създаването на съдържание, както и поддържането на добре оптимизиране уебсайтовете се превърна в много приятна задача. През последната година, особено в Америка, 52% от компаниите се ориентираха към изкуствения интелект като помощник на своите маркетинг гурута*. Нека да вземем за пример софтуера Jarvis, който генерира оригинално съдържание или програмата Click Flow, която комбинира ключови думи от 20-те най-посещавани сайтове в търсачките и по този начин спомага за генерирането на актуално съдържание за копирайтърите.

• Изграждане на цялостния брандинг и посланието на фирмата(за препоръчване е да имате някой и друг PR експерт под ръка!)
Представете си продукта или услугата си като човек. Какъв би бил той – висок, слаб, стилно облечен, възпитан? Маркетинг специалистите ще ви помогнат да откриете своя стил, с който да се представите пред света. ПР експертите от своя страна ще допринесат за изграждането на правилния тон на комуникация и репутация на бранда ви. Не искате вашият продукт да е детето, с което другите деца не искат да играят, нали?

За тази цел маркетинг похватите като персонализацията и видеото ще помогнат на вашата компания да се открои от тълпата конкуренти. Все повече хора предпочитат персонализирани съобщения, както в социалните мрежи, така и в нюзлетърите. Говорейки в цифри – 63% от участвалите маркетолози в проучване на Salesforce* твърдят, че броят на конверсиите се е увеличил при персонализиране на имейлите към клиенти. Тази лична нотка в микс с ярка бранд идентичност ще стоплят и най-студените сърца сред потребителите на вашата услуга или продукт. А за да предадете тази значимост на бранд посланията си е необходимо да използвате видео съдържание, за което 74% от запитаните маркетолози в Bitable Survey казват, че дава по-голяма възвръщаемост на инвестицията в сравнение с обикновените визуализации.

• Засегнахме силата на комуникацията в предишната точка, а в тази ще я доразвием. Комуникацията търпи развитие. Тоест, не очаквайте да имате успешна компания, ако единственото, което правите е да предлагате продукта/услугата си в различни комуникационни канали. Воденето на диалог е изкуство и колкото по-добре го владеете, толкова повече дивиденти ще трупате. Клиентът е най-важното звено за един бизнес и като такова е нужно да му се отдели нужното внимание. Комуникирайте новостите около бизнеса си и бъдете полезни на своите потребители. По този начин ще изградите връзка с тях и ще спечелите тяхната лоялност. Отново маркетинг и ПР звената ще ви помогнат в тази задача.

В едно изречение: „Маркетингът инвестира в развитието на бизнеса в посока клиент.“ А какво е бизнес без клиенти?

* Статистика от PWC (https://www.pwc.com/us/en/tech-effect/ai-analytics/ai-predictions.html)
* Salesforce Survey (https://www.salesforce.com/content/dam/web/en_us/www/documents/reports/researchscape-evergage-2020-trends-in-personalization-report.pdf )

Автор: Марина Тихова, Digital Marketing Manager, APRA Porter Novelli BCG