Еврокомисар Кристалина Георгиева беше обявена за най-влиятелната жена в България на специална церемония, организирана от в. Пари на 6-ти март в хотел Шератон. Награджаването е част от проекта „100-те най-влиятелни жени”. Той се провежда за първи път у нас, а резултатите се публикуват в специално годишно издание, което се разпространява самостоятелно в търговската мрежа.

 

Критериите за оценяване влиятелността на жените са на шведската медийна група Bonnier – собственик на в. Пари, която има дългогодишен опит в съставянето на подобни ранглисти в много европейски държави. Адаптацията на показателите за българската среда е осъществена с помощта на една от известните социологически агенции – Алфа Рисърч.

 

Първите 10 позиции в класацията са определени от специално подбрано мъжко жури, съставено от 10 влиятелни мъже, сред които министърът на външните работи Николай Младенов, председателят на СЕМ Георги Лозанов, банкерът Левон Хампарцумян, изпълнителният директор на Софарма Огнян Донев, политологът Иван Кръстев и др.

 

В десятката освен Кристалина Георгиева са още:

На 2-ро място – Цветелина Бориславова, председател на сдружение „Глобална България”, доскорошен акционер и председател на надзорния съвет на Сибанк.

На 3-то място – Йорданка Фандъкова – кмет на гр. София, следвана от Саша Безуханова – директор направление “Публична администрация” в “Хюлет-Пакард” за Централна и Източна Европа (4-та по влияние) и от Ирина Бокова – председател на ЮНЕСКО – на 5-то място.

На 6-та позиция е първият български еврокомисар Меглена Кунева.

На 7-ма позиция – Даниела Доковска – адвокат, председател на Висшия адвокатски съвет. На 8-мо място журито класира една от най-добрите български тенисистки, стигала до топ 4 в световния тенис, създател на екологичния сайт и инциатива „Горичка” – Магдалена Малеева.

На 9-то място е Виолина Маринова – изпълнителен директор на банка ДСК и председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България

 

В топ 10 е и дългогодишната главна редакторка на в. „24 часа” – Венелина Гочева, сега вицепрезидент на борда на директорите на „Медийна група България Холдинг”. До 50-о място влизат още журналистката Диляна Грозданова, Силва Зурлева, съдийката Нели Куцкова, великата Райна Кабаиванска, социоложката Румяна Бъчварова и други.

 

Кои са останалите жени, как са оценени те, как е гласувало журито, можете да прочетете в списанието „100 най-влиятелни жени”.

 

Сред авторите на изданието са създателката на първия феминистки блог в България Петя Кирилова–Грейди, писателката Милена Фучеджиев, проф. Евгений Дайнов и др.

 

„100-те най-влиятелни жени” е втората годишна класация на в. „Пари”, след като в края на миналата година всекидневникът издаде „100-те най-богати българи”.

 

Информация за събитието можете да видите на:
http://100women.pari.bg/ – страницата на събитието

100-те най-влиятелни жени във Фейсбук