27 май, София – На пресконференция днес Н.Пр. Чампипа Футракул – посланик на Кралство Тайланд за България и Румъния, обяви старта на първия по рода си „Фестивал на тайландската култура 2011” в България. Събитето се организира от Посолството на Тайланд съвместно с Министерството на културата и Столична община. От 10 до 12 юни на лятната естрада в Борисовата градина над 50 тайландски артисти ще представят уникални тайландски изкуства. Кулминацията на празника ще бъде 90- минутният спектакъл “Културното наследство на Тайланд”, в който повече от 20 музиканти и танцьори ще представят най-характерните танци, облекла и маски от различните райони на екзотичната страна на фона на традиционна музика и филмови миниатюри.

„Целта на фестивала е да запознае българската общественост с традиционната тайландска музика, фолклорни танци, тайландски бойни изкуства и художествени занаяти. Годишно в Тайланд има над 50 милиона туристи, от които между 3 и 5 хиляди български. Надявам се чрез фестивала повече българи да се запознаят с традициите и бита на Тайланд”, сподели Н.Пр. Чампипа Футракул. В дванадесет шатри, разположени около лятната естрада на Борисовата градина, различни тайландски майстори ще представят изкуството на рисуваните чадъри, декориране на порцелан и традиционни маски, тъкани от коприна и палмови листа, дърворезба, флорални мотиви на декоративното изкуство, лакирани предмети. Средствата от всички продадени артикули и билети ще бъдат предоставени на Столична община за проекти в областта на културата.

В рамките на фестивала ще се проведат и практически семинари по традиционното гравиране на плодове и зеленчуци, тайландска кухня, създаване на миниатюри, конкурси за играчки и състезания в различни традиционни за тайландските деца игри. Ще се провеждат и демонстрации на муай тай и кик бокс.