Консултативният съвет на Нестле за създаване на споделена стойност днес присъди първата награда на Нестле за създаване на споделена стойност на камбоджанския клон на международна организация с нестопанска цел, която използва пазарни подходи за увеличаване на доходите на бедните в селските райони чрез подобряване на достъпа до пазара, увеличаване на селскостопанската продукция и създаване на устойчив местен бизнес: International Development Enterprises (IDE) Камбоджа (www.ideorg.org).

От началото на 2005 г. IDE Камбоджа е развила мрежа от 60 независими дребни предприемачи от селските райони в Камбоджа, наречена „земеделски бизнес консултанти” (Farm Business Advisors). Те дават консултации на повече от 4500 дребни земеделски производители, с цел да им помогнат да увеличат своята производителност, като същевременно им продават продукти, като например висококачествени семена, торове, пластмасови огради и напоителни съоръжения и услуги. Земеделските производители, подпомагани от тези консултанти, увеличават нетните си приходи средно с 27% от 382 щатски долара до 480 щатски долара на година. В същото време консултантите получават възнаграждение от продажбата на своите продукти и услуги.

IDE Камбоджа ще използва наградата в размер на 500 000 швейцарски франка за да наеме и обучи още 36 консултанти, с което се стреми да генерира около 1,9 милиона щатски долара в нови доходи и да помогне на около 20 000 души в повече от 4000 домакинства в селските райони в цяла Камбоджа.

Директорът на IDE Камбоджа Майкъл Робъртс заяви: „За нас е чест да получим това признание от Нестле. Наградата ще ни помогне да развием мисията на IDE за създаване на възможности за повече доходи за бедните домакинства в селските райони. Надяваме се да се възползваме от наградата, за да достигнем повече от 75 000 домакинства в селските райони в Камбоджа през следващите няколко години. В световен мащаб, това е все още много малко, но смятам, че наученото от нас е от съществено значение.”

Председателят на борда на директорите на Нестле Питър Брабек-Летмат отговори: „Поздравяваме IDE Камбоджа, че са първият носител на наградата. Работата, която вършат е наистина вдъхновяваща. IDE продължават да разрастват мрежата си от земеделски бизнес консултанти в Камбоджа, като в същото време създават стойност за селските общности там. Точно това имаме предвид под Създаване на споделена стойност.”

 

Главният изпълнителен директор на Нестле Пол Булке добави: „Получихме голям брой вдъхновяващи кандидатури от цял свят. IDE Камбоджа е водещ проект и наградният фонд на Нестле ще спомогне да се гарантира, че този проект ще продължи да се развива и разширява.”

Наградата е създадена от Нестле през 2009 г. с цел да се предостави финансова помощ в размер на 500 000 швейцарски франка на физически лица, неправителствени организации, или малки предприятия, предлагащи иновативни решения за подобряване управлението на водите и достъпа до тях, подобряване на живота на фермерите и селските общности, или за осигуряване на здравословно хранене на общностите с проблеми, свързани с храненето.

В първото издание, в което бяха получени повече от 500 кандидатури от 79 страни, наградата беше присъдена по време на втория форум за създаване на споделена стойност на Нестле, който се проведе в Лондон на 27 май 2010 г..и събра международни водещи експерти в областта на водите, храненето, развитието на селските райони и ролята на бизнеса в обществото.

Победителят беше избран от консултативния съвет на Нестле за създаване на споделена стойност, независимо жури от международно признати експерти в областта на корпоративните стратегии, храненето, водите и развитието на селските райони, в т.ч. Джон Елкингтън, съосновател на SustainAbility; Майкъл Е. Портър, професор в университета „Уилям Лорънс”, Бизнес училище на Харвард; Джефри Сакс, директор на Институт за Земята в Колумбийския университет, и Нанси Бърдсол, основател и председател на Центъра за глобално развитие.

 

*******************

 

Бележки за редакторите

     

  • Атестати на земеделски стопани и земеделски бизнес консултанти за предимствата на проекта на IDE можете да намерите на адрес www.nestle.com/csv/csvprize. Интервю с Майкъл Робъртс, директор на IDE Камбоджа, можете да намерите на същия адрес.

  • Снимки и видео материали можете да намерите на адрес www.nestle.com;

  • Създаването на споделена стойност е основна част от начина, по който Нестле развива дейността си. За да създадем дългосрочна стойност за нашите акционери, в същото време трябва да създаваме стойност за обществото като цяло.

  • Нестле ще предостави инвестиция в размер на 500 000 швейцарски франка на IDE Камбоджа. Средствата ще бъдат изплатени в рамките на период от три години и ще спомогнат за увеличаване на мащаба на проекта. Наградният фонд ще бъде използван от IDE Камбоджа за наемане и обучение на още 36 земеделски бизнес консултанти, за предоставяне на достъп до селскостопански данни, пазарна информация и микрофинансиране, както и за развитие и укрепване на франчайз системата.