Skip to main content

Консултативният съвет на Нестле присъди първата награда за създаване на споделена стойност на организация от Камбоджа за развитие на селските райони

Консултативният съвет на Нестле за създаване на споделена стойност днес присъди първата награда на Нестле за създаване на споделена стойност на камбоджанския клон на международна организация с нестопанска цел, която използва пазарни подходи за увеличаване на доходите на бедните в селските райони чрез подобряване на достъпа до пазара, увеличаване на селскостопанската продукция и създаване на устойчив местен бизнес: International Development Enterprises (IDE) Камбоджа (www.ideorg.org).

От началото на 2005 г. IDE Камбоджа е развила мрежа от 60 независими дребни предприемачи от селските райони в Камбоджа, наречена „земеделски бизнес консултанти” (Farm Business Advisors). Те дават консултации на повече от 4500 дребни земеделски производители, с цел да им помогнат да увеличат своята производителност, като същевременно им продават продукти, като например висококачествени семена, торове, пластмасови огради и напоителни съоръжения и услуги. Земеделските производители, подпомагани от тези консултанти, увеличават нетните си приходи средно с 27% от 382 щатски долара до 480 щатски долара на година. В същото време консултантите получават възнаграждение от продажбата на своите продукти и услуги.

IDE Камбоджа ще използва наградата в размер на 500 000 швейцарски франка за да наеме и обучи още 36 консултанти, с което се стреми да генерира около 1,9 милиона щатски долара в нови доходи и да помогне на около 20 000 души в повече от 4000 домакинства в селските райони в цяла Камбоджа.

Директорът на IDE Камбоджа Майкъл Робъртс заяви: „За нас е чест да получим това признание от Нестле. Наградата ще ни помогне да развием мисията на IDE за създаване на възможности за повече доходи за бедните домакинства в селските райони. Надяваме се да се възползваме от наградата, за да достигнем повече от 75 000 домакинства в селските райони в Камбоджа през следващите няколко години. В световен мащаб, това е все още много малко, но смятам, че наученото от нас е от съществено значение.”

Председателят на борда на директорите на Нестле Питър Брабек-Летмат отговори: „Поздравяваме IDE Камбоджа, че са първият носител на наградата. Работата, която вършат е наистина вдъхновяваща. IDE продължават да разрастват мрежата си от земеделски бизнес консултанти в Камбоджа, като в същото време създават стойност за селските общности там. Точно това имаме предвид под Създаване на споделена стойност.”

 

Главният изпълнителен директор на Нестле Пол Булке добави: „Получихме голям брой вдъхновяващи кандидатури от цял свят. IDE Камбоджа е водещ проект и наградният фонд на Нестле ще спомогне да се гарантира, че този проект ще продължи да се развива и разширява.”

Наградата е създадена от Нестле през 2009 г. с цел да се предостави финансова помощ в размер на 500 000 швейцарски франка на физически лица, неправителствени организации, или малки предприятия, предлагащи иновативни решения за подобряване управлението на водите и достъпа до тях, подобряване на живота на фермерите и селските общности, или за осигуряване на здравословно хранене на общностите с проблеми, свързани с храненето.

В първото издание, в което бяха получени повече от 500 кандидатури от 79 страни, наградата беше присъдена по време на втория форум за създаване на споделена стойност на Нестле, който се проведе в Лондон на 27 май 2010 г..и събра международни водещи експерти в областта на водите, храненето, развитието на селските райони и ролята на бизнеса в обществото.

Победителят беше избран от консултативния съвет на Нестле за създаване на споделена стойност, независимо жури от международно признати експерти в областта на корпоративните стратегии, храненето, водите и развитието на селските райони, в т.ч. Джон Елкингтън, съосновател на SustainAbility; Майкъл Е. Портър, професор в университета „Уилям Лорънс”, Бизнес училище на Харвард; Джефри Сакс, директор на Институт за Земята в Колумбийския университет, и Нанси Бърдсол, основател и председател на Центъра за глобално развитие.

 

*******************

 

Бележки за редакторите

     

  • Атестати на земеделски стопани и земеделски бизнес консултанти за предимствата на проекта на IDE можете да намерите на адрес www.nestle.com/csv/csvprize. Интервю с Майкъл Робъртс, директор на IDE Камбоджа, можете да намерите на същия адрес.

  • Снимки и видео материали можете да намерите на адрес www.nestle.com;

  • Създаването на споделена стойност е основна част от начина, по който Нестле развива дейността си. За да създадем дългосрочна стойност за нашите акционери, в същото време трябва да създаваме стойност за обществото като цяло.

  • Нестле ще предостави инвестиция в размер на 500 000 швейцарски франка на IDE Камбоджа. Средствата ще бъдат изплатени в рамките на период от три години и ще спомогнат за увеличаване на мащаба на проекта. Наградният фонд ще бъде използван от IDE Камбоджа за наемане и обучение на още 36 земеделски бизнес консултанти, за предоставяне на достъп до селскостопански данни, пазарна информация и микрофинансиране, както и за развитие и укрепване на франчайз системата.