Заради своя релеф, история и биоразнообразие скалистото крайбрежие от Каварна до Шабла привлича интереса на археолози, биолози, катерачи и любители на нестандартни морски ваканции. Казват, че за древните то било „краят на света“. Вероятно същото усещане е водело и води натам интелектуалците, живели със седмици и месеци в пещерите по брега, както и участниците във фестивала „Джулай Морнинг“, които идват тук на всеки 1 юли, за да посрещнат заедно слънцето като символ на надеждата им за нов, по-добър живот. Юлският брой на National Geographic България ви представя статията на журналиста Любомир Кюмюрджиев, посветена на този толкова известен, но и не толкова познат край на България.

Характерните вкопани скални гробници по крайбрежната ивица между Каварна и Тюленово са били използвани от различни народи – сармати, готи, византийци. Някои от тях са езически, други – християнски.

National Geographic България ще ви разкаже още за открития в Етиопия австралопитек на 4,4 млн. години, за живота в многолюдната провинция Пенджаб в Пакистан, за вълшебството на бразилските дюни, както и за темпераментната птица земеродно рибарче.

 

Разгледайте фотогалериите към статиите на адрес: www.nationalgeographic.bg.