Екологичната и образователна инициатива „Моят зелен град” завърши с почистването на 4-километровия участък от Перловска река, който минава през централната част на София – от НДК до кръстовището на бул. „Евлоги Георгиев” и бул. „Мадрид”.

 

Почистването се осъществи със съдействието на комисар Петър Василев, главен директор на дирекция „Изпълнения на наказанията”. Той подкрепи инициативата и осигури екип от изтърпяващи наказание граждани от общежитието за лишени от свобода в с. Казичене, които въпреки труднодостъпното корито на реката извадиха над 300 чувала с боклуци.

 

Инициативата „Моят зелен град” се организира за трета поредна година от Българското дружество за защита на птиците и Coca-Cola с подкрепата на Столична община. Като част от инициативата на 16 октомври тази година над 500 доброволци почистиха 2 км от бреговете на Перловска река и езерото до Голямата сцена в Южния парк и събраха разделно над 600 чувала с боклук. По този начин на столичани бяха спестени над 9000 килограма въглероден диоксид – това е количество CO2, което няма да се отдели в атмосферата, а ще се задържи в почистените река и езеро, както и от рециклирането на събраните разделно отпадъци.

 

Всички последователи на „Моят зелен град” могат да се присъединят и към фен-страницата във Facebook на адрес: http://www.facebook.com/moyatzelengrad, където вече близо 9 хиляди почитатели споделят своя опит и идеи за опазване на градската среда.

 

Медийни партньори на инициативата „Моят зелен град” са Vbox7.com и вестник „Стандарт”.

 

 

За инициативата:

 

Инициативата „Моят зелен град” се организира за трета поредна година от Българското дружество за защита на птиците и Coca-Cola с подкрепата на Столична община. Фокусът й е опазване на водното богатство и биоразнообразието и намаляване на емисиите от въглероден диоксид. Целта на организаторите е да направят съпричастни към опазването на природата все по-голям брой хора и дадат пример как всеки от нас трябва да спре да я замърсява.