Тази събота – 28 септември, хиляди доброволци ще станат част от шестото издание на инициативата „Моят зелен град”. Кампанията се организира от системата на Coca-Cola в България, Българското дружество за защита на птиците и ЕКОПАК, с активната подкрепа на Министерството на околната среда и водите и Столична община.
За първи път в столицата инициативата ще се проведе в Северен парк. Той е сред най-големите паркове в София, наред с Южния, Зададния и Борисовата градина, а през територията му преминава р. Какач. Точно в 13.00 ч. любимите лица от малкия екран Део и Сашо Кадиев ще дадат старт на кампанията. Сборният пункт за всички доброволци е при централния вход на парка откъм ул. Народни будители. На място желаещите да се включат ще получат необходимите материали за почистване, боядисване, садене на цветя и цялостно облагородяване на парка. Специално за всички участници в „Моят зелен град 2013″ в Северен парк ще отворят врати шест открити класни стаи. Те ще предложат на посетителите много интересни и полезни активности, свързани с грижата за природата, както и забавни творчески занимания. Освен с удовлетворение от добре свършената работа и с нови познания, участниците на всички локации ще си тръгнат и с много награди за проявения ентусиазъм.
Същия ден доброволците от още 20 български града ще обединят своите усилия в грижата за природата. Жителите и гостите на Банкя, Костинброд, Варна, Бургас, Стара Загора, Хасково, Шумен, Добрич, Силистра, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Плевен, Русе, Търговище, Велико Търново, Велинград, Сливен и Габрово ще имат възможност да дадат своя личен пример за опазването на околната среда.
Вдъхновени от зелената идея на инициативата, доброволците от всички локации ще прекарат съботния ден в спокойствието на градските паркове, градини, плажове, еко пътеки и културни забележителности и същевременно ще се погрижат за по-доброто бъдеще на своя град.

 

Медийни партньори на инициативата са новинарският сайт Vesti.bg, в. Труд, в. 24 часа.

Повече за инициативата “Моят зелен град”:
Инициативата „Моят зелен град” започва през 2008 г. и нейната основна цел е опазването на природата в големия град. През 2009 г. чрез почистването на близо 2 км от Перловска река в град София бяха спестени 7 000 кг. въглероден диоксид. През 2010 г. над 500 доброволци се включиха в инициативата и почистиха бреговете на Перловската река и езерото в Южния парк в столицата, като по този начин спестиха над 9000 килограма въглероден диоксид. През 2011 година за първи път инициативата се състоя в 3 града едновременно и събра над 1 000 доброволци. През 2012 г. „Моят зелен град” се проведе в София, Банкя и Костинброд и обедини над 1 500 доброволци. Те събраха разделно 900 чувала отпадъци, боядисаха 150 пейки и детски съоръжения, засадиха над 120 нови дървета и растения и заедно дадоха своя личен пример за опазването на околната среда.

За повече информация:

Кристиана Чакърова Цветелина Арсова
Кока-Кола ХБК България APRA Porter Novelli
M: 0899 990 025 M:0895 770 755