Миграцията на животните не е просто движение. Това е далеч по-грандиозно явление, което предполага предварително обмисляне и епично упорство, заложени като вроден инстинкт. Кое точно го прави толкова величествено зрелище за очите и ума? Неговата масовост, преодоляването на препятствия (често поставени от хората), или удивително точната навигация? Отговорът е – всичко изброено. Но има и друга причина, която ни вдъхва страхопочитание към голямото преселение на антилопите гну, канадските жерави, пеперудите монарх, морските костенурки и толкова много други видове – тяхната целеустременост. Статията на автора Дейвид Куомън и фотографа Джоуъл Сартори е посветена на това изумително явление.

Носейки се по ветровете от Южна Канада и северните части на САЩ, милиони пеперуди монарх изминават хиляди километри до зимните си леговища в Мексико, ориентирайки се по слънцето.

Заедно с ноемврийския брой на списанието, читателите ще имат възможност да попълнят домашната си библиотека с „500 МЕЧТАНИ ПЪТЕШЕСТВИЯ“ – поредица на National Geographic от четири части, третата от които е на тема „Културни развлечения и кулинарни изкушения“. Изданието предлага подбор от 500 незабравими пътешествия, великолепни снимки, множество цветни карти и професионални съвети как да превърнете всяко мечтано пътуване в реалност.

 

Списание National Geographic България ще ви представи още българските групи за исторически възстановки, най-новите открития за империята на ацтеките и държавата модел Сингапур.

 

Разгледайте непубликуваните снимки към материала за българските групи за исторически възстановки, както и фотогалериите към останалите статии на интернет адрес: http://www.nationalgeographic.bg/

Снимка: ©2010 Джоуъл Сартори / National Geographic