За 12-та поредна година CocaCola подкрепя детските футболни турнири от програматаДецата и футболът

16 ноември 2011 г., София Асоциацията на българските футболисти и Coca-Cola наградиха най-добрите млади футболисти от турнирите в националната програма „Децата и футболът” за 2011 г. По традиция тържествената церемония се проведе на националния стадион „Васил Левски”. Трофеите на младите спортни надежди бяха връчени от едни от най-успешните български футболисти – Бончо Генчев – бронзов медалист от Световното първенство по футбол през 1994 г. в САЩ, Христо Йовов – нападател в ПФК Левски, Тодор Янчев – халф в ПФК ЦСКА София и Кристиян Добрев – капитан на ПФК Локомотив София. Награда за дългогодишен принос към развитието на програмата получи компанията Coca-Cola.

На събитието присъстваха министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, който също връчи една от наградите за млади футболни таланти, както и президентът на Асоциацията на българските футболисти Дончо Донев.

Тази година в рамките на националната програма „Децата и футболът” се проведоха детски футболни турнири в градовете Пловдив, Велико Търново, Хасково, Стара Загора, Пазарджик, Благоевград, Враца, Габрово, Плевен, Ловеч, Ямбол, Сливен, Смолян, Кърджали, София, Перник, Монтана и Бургас. Над 5 000 деца от цялата страна взеха участие в тях и получиха спортни екипи и награди от Coca-Cola, която е партньор на националната програма „Децата и футболът” от самото й създаване.

Най-добрите млади футболисти от националната програма „Децата и футболът” за 2011 г. са:

 • Петър Илиев Христов – ФК Пирин Благоевград (Благоевград), с треньор Илия Христов;

 • Васил Красимиров Манев – ФК Тракиец (Главница), с треньор Атанас Боянов;

 • Мариян Тонев – Харманли 04 (Харманли), с треньор Георги Стайков;

 • Павлин Георгиев Чернев – ПФК Литекс (Ловеч), с треньор Митко Маринов;

 • Габриел Цветелинов Каменов – СОУ „Стоян Заимов” (Плевен), с треньор Станислав Димитров Петров;

 • Юсеин Стефанов – ФК Арда (Кърджали), с треньор Петко Бумбаров;

 • Георги Пламенов Стайков – ФК Борислав (Първомай), с треньор Златко Димитров;

 • Теодоси Георгиев Иванов – ФК Тунджа 1915 (Ямбол), с треньор Тодор Башев;

 • Елмир Мустански – ФК Палас 2011 (гр. Рудозем), с треньор Пламен Демирев;

 • Октай Ремзи – ОФК Сливен 2000 (Сливен), с треньор Росен Петров;

 • Надим Руменов Ангелов – ФК Стара Загора (Стара Загора), с треньор Иван Желев;

 • Брайан Ангелов Ангелов – ФК Вихър 23, с треньор Пламен Аспарухов;

 • Пиер Юлиянов Пиеров – ПФК Монтана (Монтана), с треньор Росен Миков;

 • Андрей Пирков – ПФК Миньор (Перник), с треньор Славе Малинов;

 • Асен Максимов – ПФК Славия (София), с треньор Иво Градев;

 • Николай Пламенов Янков – ПФК Етар 1924 (Велико Търново), с треньор Марин Стефанов;

 • Денислав Минчев – Черноморец (Бургас), с треньор Росен Кавръков;

 • Андриан Бойков Краев – ПФК Ботев (Враца), с треньор Иван Иванов;

 • Станислав Ивайлов Иванов – ФК Янтра 1919 (Габрово), с треньор Веселин Антонов;

 • Момчил Тодоров – ФК Академик (Свищов), с треньор Евгени Маринов.

 Допълнителна информация за националната програмаДецата и футболът:

Националната програма „Децата и футболът” е създадена през 1999 г. Реализира се от Асоциацията на българските футболисти, със съдействието на Министерството на физическото възпитание и спорта и Българския футболен съюз. Председател на програмата е министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков. Към програмата има създаден обществен съвет, който подпомага нейното успешно изпълнение. В него участват Борислав Михайлов, Валентин Михов, Христо Стоичков, Станимир Стоилов, Дончо Донев, Даниел Боримиров, Димитър Бербатов, Йордан Лечков и други.

„Децата и футболът” има за цел да насърчи активното занимание със спорт на деца от 10 до 14 години. Програмата е уникална по своя характер, а нейното значение за физическото развитие на децата е безспорно. Детските футболни школи получават реална материална подкрепа във вид на футболни екипировки, топки и други спортни пособия, които се разпределят между всички участници. Много от децата, започнали своя път от футболните турнири, тренират редовно в детските футболни школи, а някои от тях вече дори играят в юношеските отбори на България.

Програмата се провежда за 12-та поредна година и в турнирите до момента са взели участие над 50 000 деца, всички облечени с пълна футболна екипировка. Много от младежите, участвали в турнирите, избраха футбола за своя професия и много от тях играят в професионални футболни клубове в страната и чужбина. По-известните сред тях са вратарят Николай Михайлов, който сега е в холандския „Твенте”; нападателят на „Левски” Валери Домовчийски, днес играещ в Германия; бившият футболист на „Локомотив” Пловдив и ЦСКА – София и настоящ на „Монтана” Димитър Илиев; Павел Виданов, който днес е в отбора на ЦСКА – София и др.

През годините на своето съществуване „Децата и футболът” се утвърди като престижен форум за изява на млади футболни надежди. Турнирите от програмата са неизменна част от спортния календар на всички областни градове и се провеждат под патронажа на техните кметове или областни управители.

 

За информация:

Асоциация на българските футболисти

Телефон: 02/ 980 65 06, 0886 312864

E-mail: office@abf-bg.org

 

Снимки:

 1. Общо 20 деца бяха наградени като най-добри млади футболисти от турнирите в националната програма „Децата и футболът” за 2011 г.

 2. Министърът на спорта и физическото възпитание Свилен Нейков и един младите футболни таланти – Денислав Минчев от Черноморец Бургас.

 3. Евгени Цонев получава награда от името на Coca-Cola за дългогодишен принос на компанията към развитието на програмата. На снимката от ляво на дясно: Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, Тодор Янчев – халф в ПФК ЦСКА София, Христо Йовов – нападател в ПФК Левски, Кристиян Добрев – капитан на ПФК Локомотив София и Бончо Генчев – бронзов медалист от Световното първенство по футбол през 1994 г. в САЩ.