21-годишен женски амурски леопард от софийския зоопарк бе спасен от екипа на Централна Ветеринарна Клиника. Проблемът, заради който се наложи Рунка да посети болничното заведение, е наличието на кръв в урината й. След прилагането на едноседмичен курс лечение с антибиотици, който не доведе до никакво подобрение в състоянието на леопарда, екипът на клиниката взе решение тя да бъде упоена, за да се изследва обстойно причината за състоянието й.

Анализът на извършените изследвания показа, че основният проблем на Рунка е тумор в областта на маточната шийка. Той е причината, която предизвиква затруднено уриниране и кървене. След кратко обсъждане с управата на зоопарка, специалистите от клиниката взеха решение туморът на женския леопард да се отстрани хирургически.

След навременната хирургическата интервенция туморът беше успешно остранен и Рунка е върната в клетката си, за да се събуди под наблюдението на гледачите. Поради ниските температури през зимния сезон в клетката на екзотичното животно е осигурено допълнително отопление, за да се поддържа телесната й температура. След два дни постепенно възстановяване, Рунка възвърна обичайния си апетит и вече се разхожда във външното ограждение на клетката.

 

За Централна Ветеринарна Клиника:

Централна Ветеринарна Клиника предлага затворен цикъл услуги и покрива всички аспекти на ветеринарната медицина за дребни и екзотични пациенти – профилактика, прегледи, диагностика, терапия, хирургия, рехабилитация и следоперативна грижа. Тя осиурява база за постоянно развитие на практикуващите в нея и гостуващите лекари, в рамките на програми за т.нар. ‘continual education’. Клиниката е поела всички медицински грижи за животните в Зоологическата градина в София, които не могат да бъдат осъществени от екипа на Зоопарка. За повече информация посетете: http://www.centralvetclinic.com/