Фотографът Иво Данчев и авторът Любомир Кюмюрджиев от списание National Geographic България спечелиха наградата за журналист в ресора „Култура и стил на живот“ на връчените вчера награди „Черноризец Храбър“ за 2011 г. Съюзът на издателите в България дава това отличие от 2002 г., като целта е да награди авторите на печатни издания за приноса им през годината за развитието и авторитета на свободата на словото в България.

Наградата на фотографа и журналиста от списание National Geographic България бе връчена от издателя на вестник „Стандарт“ и един от заместник председателите на СИБ Тодор Батков за публикациите им, поместени в списанието през 2010 и 2011 г. – съответно за тайните на Перперикон (http://www.nationalgeographic.bg/?new_issue_id=53&issue_id=44) и за опазването на лешоядите в България (http://www.nationalgeographic.bg/?cid=13&art_id=207&issue_id=44).

Фотографът Иво Викторов Данчев е роден на 03.01.1979 г. в София. Като студент той е активен доброволец в опазването на застрашени животински видове. По-късно работи в природозащитна организация и като професионален планински водач. Започва да снима през 2007 г., документирайки дейностите по проект за защита на грабливите птици у нас. Сътрудничеството му със сп. National Geographic България започва през 2009 г. Фотографии на Иво Данчев са получавали различни отличия, сред които са и третата награда в категория „Места“ в националния етап на фотоконкурса на National Geographic през 2008 г. и Best Edit от NGM.

 

Любомир Георгиев Кюмюрджиев е роден на 13.04.1965 г. в гр. Плевен. Завършва специалност „Българска филология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ през 1990 г. Работил е като учител по български език и литература, а също и като автор на текстове, редактор и преводач в различни списания и книгоиздателства. От 2008 г. е редактор в National Geographic България и отговаря за българските материали в списанието. Досега в National Geographic България са публикувани над 20 негови материала.