Според “Барометър на щастието“ – българите асоциират щастието с Coca-Cola

Този, който е щастлив, ще направи и другите щастливи също.

/Марк Твен/

 

Колко щастливи са българите и какво ги кара да се чувстват щастливи? – Отговорите на тези въпроси дава първото изследване “Барометър на щастието“, проведено сред населението на седем европейски страни – Великобритания, Белгия, България, Испания, Италия, Румъния и Франция – от водещата френска агенция CSA. Проучването е направено сред европейци на възраст над 15 години.

Според резултатите от изследването, 79 % от българите заявяват, че се чувстват щастливи. Още по-оптимистични са българските тийнейджъри (15-19 годишни), чийто резултат от 97% ги определя като по-щастливи от техните европейски връстници (96%). За разлика от българските, румънските тийнейджъри са под средното ниво за Европа с 95 %.

На въпроса “Кое допринася най-много за вашето щастие“, 61% от българите посочват семейството и веднага след това се нареждат приятелите с 31%. За разлика от нас, всички други европейски народи поставят на второ място партньорите, вместо приятелите. А за испанците и белгийците партньорите са дори на първо място.

И ако утрото е по-мъдро от вечерта, то вечерта е по-щастлива от утрото. 28% от българите определят събирането със семейството и приятелите вечер като най-щастливия момент от деня им. Други пък 23 % посочват вечеря със семейството. Двете неща, които повдигат настроението на българина са срещата с приятели (48%) и слушането на музика (26%).

Като логично продължение на тези резултати, на първо място с 25 % българите посочват Coca-Cola за марката, която асоциират с щастието. Обяснението на това се крие във факта, че Coca-Cola е напитката, която е част от най-щастливите мигове на българина – от вечерята със семейството, през забавленията с приятели до слушането на музика.

“Какво ни прави щастливи“ е въпросът, чийто отговори ни отличават най-много от другите европейци в изследването. За 31% от българите разковничето се крие в пътуването по света, докато осреднените резултати за европееца, класират на първо място с 33% печалба от лотарията. Да помогнеш на някого, без да очакваш възнаграждение, прави най-щастливи една четвърт от българите (25%) и чак на трето място нашите сънародници посочват печалба от лотарията.