Приключи българският етап от тазгодишното издание на международния конкурс по фотография на National Geographic, който стартира през август. Възможност за участие в съревнованието имаха читателите на английското издание на National Geographic в Австралия, Канада, Нова Зеландия, Ирландия, Южна Африка, САЩ и Обединеното кралство, както и читателите на 26-те чуждоезични издания на списанието, сред които и National Geographic България.

На 6 ноември журито, съставено от: председател Иво Хаджимишев – фотограф-художник, Николай Трейман – фотограф, доц. Атанас Кънчев – преподавател по фотография в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, и Петя Гавраилова – арт директор в сп. National Geographic България, излъчи българските финалисти в трите категории на конкурса:

Категория Природа – Добромир Александров Добринов със снимка „Боен клуб”

Категория Хора – Цветомир Ангелов Станивоев със снимка на стара клисарка

Категория Места – Радослав Асенов Цветков със снимка „Мъглива самота”

Спечелилите първо място в България в 3-те категории ще бъдат наградени с парични суми по дебитни карти, осигурени от банка ДСК.

Журито на българския етап на конкурса по фотография отличи по двама подгласници във всяка категория, които също получават парична награда. Всички победители от трите категории ще бъдат наградени и с почетни дипломи за участието им в конкурса.

Отличените снимки могат да бъдат видени в декемврийския брой на сп. National Geographic България както и на www.nationalgeographic.com

Фотографиите, спечелили първо място на всички национални конкурси са изпратени в централата на Националното географско дружество във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, където ще се състезават наравно със снимките победители на останалите национални конкурси. Тримата международни носители на голямата награда ще бъдат обявени от журито на National Geographic след 31 декември 2009 г. То ще се състои от професионални фотожурналисти, включително и представител на списанието.

Международните носители на голямата награда ще имат шанса да посетят централата на National Geographic във Вашингтон, а техните наградени снимки ще бъдат публикувани във всички издания на списанието по света.