През март National Geographic ще запознае своите читатели с Ледения континент и дейността на българските полярни изследователи там. България е равноправен член на Международната антарктическа общност. Нашата база е основана на остров Ливингстън през 1988 г. и носи името на Св. Климент Охридски. Учените от базата извършват изследвания в областта на геологията, биологията, глациологията, метеорологията, геодезията, географията и медицината. Пластовете сняг и лед на Седмия континент разкриват историята на Земята и измененията в нейния климат в продължение на хиляди години. Като в голямо ледено огледало, в Антарктида се отразява миналото, настоящето и бъдещето на нашата планета.

(текст към снимката)

Българският алпинист Дойчин Василев, антарктически изследовател и документалист, си проправя път по западния склон на връх Лясковец (1473 м) в Тангра планина, остров Ливингстън.

Снимка: ©2010 Любомир Иванов / National Geographic

 

National Geographic ще ви разкаже още за многоженците в САЩ, за живота и обичаите на хората, обитаващи долината Омо в Етиопия, за Вечната загадка на Перу – линиите на Наска, както и за хищните растения, които подмамват насекомите в смъртоносни капани.

Разгледайте фотогалериите към статиите и вижте анимацията и интерактивната карта към материала за Наска на адрес http://www.nationalgeographic.bg/