През последните години Китай често присъства на страниците на National Geographic. През октомври списанието ще представи на своите читатели необичаен поглед към един от най-популярните символи на страната – легендарния манастир „Шаолин“. Авторът Питър Гуин търси различните лица на кунгфу в днешен Китай – от противоречивото превръщане на „Шаолин“ в търговска марка и империя с клонове по цял свят, през все по-популярните школи по бойни изкуства, където децата се учат „да преглъщат горчилката“, до монасите, които се опитват да съхранят традицията, въпреки натиска на модерния свят.

 

В манастира „Шаолин“ живеят около 150 монаси; още много пристигат от Китай и чужбина да учат и медитират в предполагаемия първоизточник на дзен будизма.

 

Заедно с октомврийския брой на списанието, читателите ще имат възможността да попълнят своята домашна библиотека с „500 МЕЧТАНИ ПЪТЕШЕСТВИЯ“ – поредица на National Geographic от 4 части, втората от които е на тема „Пътища и приключения“. Изданието предлага подбор от 500 незабравими пътешествия, великолепни снимки, множество цветни карти и професионални съвети как да превърнете всяко мечтано пътуване в реалност.

 

National Geographic България ще ви представи още специално разследване на причините, довели до големия петролен разлив в Мексиканския залив, ще ви разкаже за невероятната мегафауна, населявала някога Австралия, както и подобаващо ще отбележи навършването на 50 години, откакто Джейн Гудол поставя началото на изследванията на шимпанзета в Гомбе.

Разгледайте фотогалериите към статиите на интернет адрес: http://www.nationalgeographic.bg/