Skip to main content

Битка за душата на кунгфу

През последните години Китай често присъства на страниците на National Geographic. През октомври списанието ще представи на своите читатели необичаен поглед към един от най-популярните символи на страната – легендарния манастир „Шаолин“. Авторът Питър Гуин търси различните лица на кунгфу в днешен Китай – от противоречивото превръщане на „Шаолин“ в търговска марка и империя с клонове по цял свят, през все по-популярните школи по бойни изкуства, където децата се учат „да преглъщат горчилката“, до монасите, които се опитват да съхранят традицията, въпреки натиска на модерния свят.

 

В манастира „Шаолин“ живеят около 150 монаси; още много пристигат от Китай и чужбина да учат и медитират в предполагаемия първоизточник на дзен будизма.

 

Заедно с октомврийския брой на списанието, читателите ще имат възможността да попълнят своята домашна библиотека с „500 МЕЧТАНИ ПЪТЕШЕСТВИЯ“ – поредица на National Geographic от 4 части, втората от които е на тема „Пътища и приключения“. Изданието предлага подбор от 500 незабравими пътешествия, великолепни снимки, множество цветни карти и професионални съвети как да превърнете всяко мечтано пътуване в реалност.

 

National Geographic България ще ви представи още специално разследване на причините, довели до големия петролен разлив в Мексиканския залив, ще ви разкаже за невероятната мегафауна, населявала някога Австралия, както и подобаващо ще отбележи навършването на 50 години, откакто Джейн Гудол поставя началото на изследванията на шимпанзета в Гомбе.

Разгледайте фотогалериите към статиите на интернет адрес: http://www.nationalgeographic.bg/