Кой е най-доходоносният незаконен бизнес в света? Търговията с наркотици или с оръжие? Не – това е  международният трафик на диви животни. Пет години са нужни на властите в САЩ, за да съберат доказателства и да арестуват и осъдят най-големия контрабандист на диви животни – малайзиеца Ансън Уонг. Успехът им обаче е временен – след като излежава присъдата си, той отново е на свобода и този път е взел на мушка тигрите. При това се ползва с покровителството на официалните власти в Малайзия. Какво би могло да го спре? Единствената надежда е в организираните усилия на всички страни, засегнати от незаконната търговия. National Geographic ви предлага увлекателния разказ на Брайън Кристи и фотографиите на Марк Лионг, които няма да оставят никого безучастен.

Пратка бавни лори, конфискувани от полицията на един пазар в Бангкок, Тайланд. Международно споразумение забранява търговията с тези нощни горски животни. Те са популярни в Япония и Русия и могат да се продадат по 1000 долара парчето.

Снимка: ©2009 Марк Лионг / National Geographic

National Geographic България ще ви разкаже още за напредъка на биониката, за легендарните шотландски Хебриди и за рибите клоун и техните домакини – анемониите.

Разгледайте галериите към статиите на Интернет адрес nationalgeographic.bg.