Кампанията на списание “Harper’s BAZAAR” „Ментетата не са на мода”, която обедини усилията на трите институции, показа днес в столичния The Mall последната изложба на фалшиви модни стоки. Пътуващата експозиция има за цел да покаже на потребителите, че вноса и търговията на имитации, е криминално престъпление и води до сериозни заплахи за здравето. Зад тези думи застанаха Вяра Генова от Агенция „Митници”, Явор Колев – началник на отдел „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” към ГДБОП и д-р Инна Балабанова, експерт в Столичен регионален здравен инспекторат.

„Служителите на Агенция „Митници“ ежемесечно задържат над 25 товарни пратки с фалшиви стоки. Нараства броят на задържаните опаковки за козметика, стикери и етикети. От началото на годината са задържани над 200 000 такива артикула, предназначени за модни и козметични производства“, сподели Вяра Генова. Тя допълни, че фалшивите опаковки и етикети не са патент само на модния бранш, но и на различни продукти в IT сектора, а едно от най-големите разкрития за годината е задържането на 20,160 млн. броя заготовки за кутии за цигари. Последното по-голямо задържане е само преди дни, когато на митнически пункт „Лесово“ служители откриват над 4000 текстилни изделия от известни марки. От началото на годината са задържани над 60 000 различни текстилни изделия „менте“.

Явор Колев разказа как в момента се провеждат активно акции за задържането на нарушители и конфискацията на фалшиви модни артикули. Последната мащабна операция на ГДБОП се е състояла преди седмица в гр. Обзор, където е разбит склад за копирани дрехи и аксесоари, като иззетите артикули са над 3000, а имитираните световно известни марки – над 20. Той обобщи, че повечето „ментета“ се внасят нелегално от Турция. Началникът на сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт“ допълни, че в момента протича и акция срещу фалшивите лекарства и медицински материали.

Д-р Инна Балабанова от Столична регионална здравна инспекция припомни за опасността, до която води употребата на некачествени стоки и призова потребителите да пазаруват единствено в оторизираните магазини и да не се доверяват на съмнителни търговски обекти, защото със сигурност стоките не са преминали всички необходими проверки за безопасност.

Към позицията на д-р Балабанова се присъедини и специалната гостенка на събитието – моделът Гергана Дончева, която изрази безрезервната си подкрепа към инициативата и заяви, че имитациите на маркови слънчеви очила или козметика могат да са вредни за здравето. Милена Алексиева – главен редактор на изисканото издание Harper’s BAZAAR благодари на всички за общите усилия в борбата им с фалшивите модни стоки и заяви позицията на списанието, че кампанията „Ментетата не са на мода” ще продължи да бъде актуална и в бъдеще.

Посетителите на The Mall ще могат да видят за последно уникалната изложба през следващите две седмици – от 14 до 28 октомври 2011 г. От средата на месец март досега „Ментетата не са на мода“ обиколи 4 града в страната. Посетителите на големите мол центрове в София, Стара Загора, Пловдив, Варна и София успяха да разгледат фалшиви модни стоки, заловени от Агенция „Митници“ и ГДБОП. Сред експонатите са чанти на Chanel, Louis Vuitton, слъневи очила Prada, Versace, обувки, колиета, парфюми и други артикули, които трудно могат да бъдат различени от оригиналните стоки.

Партньорите на инициативата „Ментетата не са на мода” призоваха потребителите да не употребяват фалшиви стоки, а ако видят неправомерна продажба, да сигнализират институциите на: www.customs.bg или www.mvr.bg